lördag 15 oktober 2011

Watts towers

" I build the tower people like, everybody come." - Simon Rodia

Photobucket
Innan vi lämnade Los Angeles för denna gången, var vi och kollade på Watts Towers som en man vid namn Simon Rodia har byggt.
Han imigrerade från Italien runt 1900, och 1927 köpte han en triangulär tomt i Los Angeles och påbörjade sitt mästerverk.

Photobucket
Han har byggt allting för hand, ingen hjälp utav några slags maskiner. Använt stålröroch ståltråd till stommarna och betong utanpå, sedan är det dekorerat med glas, flaskbottnar, krukskärvor, trasiga koppar, snäckor, trasiga tekannor osvosv. SÅ HIMLA VACKERT! Konstnären inom mej jublade.

Photobucket
Under dagtid jobbade han som byggnadsarbetare, och när han kom hem byggde han på sina torn. Han har gjort allt på sin egen fritid. Det tog dock hela 34 år innan det blev färdigt.

Photobucket
Det högsta utav tornen är ca 30 meter. Han kallade sitt verk för "Nuestro Pueblo", vilket betyder "our town".

Photobucket
1955, 75 år gammal, överlämnade Rodia sin tomt med tornen på till en granne och lämnade stan. Det var länge bestämt att tornen skulle rivas, men en grupp människor kämpade för att få ha dem kvar. Idag är de klassade som ett historiskt landmärke, och som ett historical/cultural monument och får inte röras.

Photobucket
Vad man vet, återvände aldrig Rodia till sitt livsverk. 1965 gick Simon Rodia bort i Martinez, CA.

Photobucket
Helt galet fint.

Photobucket

Photobucket
"I had it in mind to do something big and I did it." - Simon Rodia

2 kommentarer:

  1. Fan vad coolt !!!!! helt sjukt! och vad mycket fina bilder jossan! har inte kunnat titta på några när jag varit på skolan för de ha spärrat photobucketsidan av nån anledning så jag kan inte se några bilder därifrån :(.nu är jag hemma och har suttit och kollat igenom alla! asfint !!!! :D

    SvaraRadera